Bilim Atölyeleri ve STEM Uygulamaları

İlkokul STEM Uygulamaları 

1. Sihirli Kimya Atölyesi

 

Öğrenciler bu atölyede karışımlardan bileşiklere birçok terimi uygulamaları ile öğrenir. Atölye kapsamında malzemelerin karıştırılıp farklı renklerde reaksiyonların oluştuğu, pH bilgisinin ne anlama geldiği, maddenin hal değişimlerine dair gözlem yapacağı deneyler bulunmaktadır.

 

 


Resim11 

 

 
 

2. Kuvvet ve Roket Atölyesi

 

Öğrenciler, seçilen malzemelere göre farklı ağırlıkta roketler yapar ve  roketlerini yarıştırırken,kendi aerodinamik tasarımlarının hareketteki sonuçlarını görme şansını yakalar.Tüm parametrelerin fiziksel sonuç meydana getirdiği bu atölyede katılımcıların kendi hayal güçleri ile tasarladıkları roketlerin yakıtı havadır.

 

 


Resim12 

 

 
 

 

3. Elektronik Atölyesi

 

Öğrenciler, elektronik devre elemanlarını modüler eğitim kitleri ile tanır, ardından belirli görevler doğrultusunda devreler tasarlamalar. Atölye kapsamında maker kültürünün temel alanlarından biri olan elektronik uygulamalar bulunmaktadır 

 


Resim13 

 

 
 

4. Hareket ve Sürtünme Atölyesi

 

Öğrenciler hangi zeminde arabanın daha uzağa gidebildiğini ölçer, sürtünmenin fiziki sonuçlarını hesaplayarak deneyimler. Sürtünme kuvveti; yüzey üzerinde hareket eden bir cismin hareketini zorlaştırıcı olarak yüzeyin gösterdiği dirençten doğan kuvvettir. Peki bunu gözlerimizle görebilir miyiz? Buzlu yolda düşmek neden daha kolaydır? Engebeli arazilerde araçların gitmesi neden zorlaşır? gibi günlük hayata dair sorulara cevap bulunur.

 

 


Resim14 

 

 
 

5. Yalıtım Uzmanları Atölyesi

 

Öğrenciler, enerjiyi boşa harcama şansının olmadığı bu atölyeye katılan “Enerji Avcıları” enerji üretim ve tüketim ilişkileri hakkında bilgi sahibi olur. Geçmiş bilgilerini kullanarak puanlar kazanılır, kazanılan puanlar ile yalıtım malzemeleri seçilir. Seçilen malzemeler ile bina oluşturulur, ısı ölçümleri yapılır. Hem ekonomik, hem de doğru malzemeler seçilerek en yalıtkan bina elde edilir. Atölye kapsamında mühendislik alanında kullanılan optimizasyon becerisini geliştiren uygulamalar bulunmaktadır.

 


Resim15 

 

 
 

Ortaokul STEM Uygulamaları 

1. 3D Tasarım ve Yaratıcılık Uygulamaları Atölyesi

 

Öğrenciler 3D yazıcıları tanır. Nasıl çalıştıklarını ve 3D tarayıcıların işlevini genel hatlarıyla öğrenir. Basit bir çizim programı olan “Tinkercad” ile çalışarak dijital ortamda kendi tasarımlarını oluşturur. Aynı zamanda 3D yazıcıları kullanarak tasarladıkları objeyi üretme şansına sahip olur. Bu sayede öğrenciler yeni üretim kültürüne adım atmış olur.

 

 

 


Resim111 

 

 
 

2. Mikro Düzeyde Çevre Kimyası Atölyesi

 

Öğrenciler laboratuvar ortamında bir kimyager gibi çalışır. Sera gazlarının doğaya etkisini mikro düzeyde gerçekleşecek deneylerle öğrenir ve sonuçlarını gözlemler. Kimyasal maddelerin dikkatli kullanılması gerektiğini ve reaksiyonlardaki oranlarının önemini fark eder.


 

 
 

 

3. Maker Uygulama Atölyesi

 

Öğrenciler, elektronik devre elemanlarını modüler eğitim kitleri ile tanır, ardından belirli görevler doğrultusunda devreler tasarlamalar. Atölye kapsamında maker kültürünün temel alanlarından biri olan elektronik uygulamalar bulunmaktadır 

 


Resim133 

 

 
 

4. Alternatif Enerjiler Atölyesi

 

Öğrenciler günümüzde kullanılan alternatif enerjiler arasında yenilenebilir kaynak olan güneş enerjisini farklı boyutlardaki güneş enerjisi eğitim panellerini kullanarak elektrik enerjisine çevirir. Farklı panellerden farklı düzeyde enerji üretildiğini ölçer ve led lamba, masa saati gibi objeleri çalıştırarak dönüşümü  gözlemleme şansı yakalar.

 

 

 


Resim144 

 

 
 

5. Mühendislik Atölyesi

 

Öğrenciler, çok sayıda farklı malzemeyi bir arada kullanabildiği, motorlu araçların yanı sıra rüzgar ve güneş enerjisini kullanan araçların oluşturur. Atölye kapsamında tasarım becerilerinin hayal gücüyle geliştiği mühendislik uygulamaları bulunmaktadır. 

 

 


Resim155